2ο ΚΑΠΗ Κομοτηνής

ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ   (ΚΕ.ΜΕ.Α)

ΔΗΜΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

 

ΤΜΗΜΑ :  2Ο Κ.Α.Π.Η

Δ/νση: Γρ. Μαρασλή 1, Κομοτηνή, ΤΚ 69133

Τηλ: 2531 0 83981

email: 2kapikomotinis@gmail.com

ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ είναι η κυρία Ευσταθίου Κωνσταντινιά, Νοσηλεύτρια, η οποία συντονίζει και τις ενέργειες των επιμέρους υπηρεσιών του τμήματος.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ        

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ: Δήμητρα Τσιομπάνου

ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ: Κωνσταντινιά Ευσταθίου

ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ: Μαριάννα Αποστολίδου

 

 

Το 2ο Κ.Α.Π.Η του ΚΕ.ΜΕ.Α Δήμου Κομοτηνής ξεκίνησε την λειτουργία του το έτος 2009 μόνο με το τμήμα της Κοινωνικής Υπηρεσίας. Το 2010 οργανώθηκαν και τα υπόλοιπα τμήματα όπως το Ιατρείο και το Φυσικοθεραπευτήριο και έκτοτε λειτουργεί πλήρως και παρέχει εξατομικευμένες υπηρεσίες στους ηλικιωμένους, με το συντονισμό και τη συνεργασία όλων των ειδικοτήτων που το στελεχώνουν όπως Ιατρό, Νοσηλεύτρια, Κοινωνική λειτουργό, και Φυσικοθεραπεύτρια.

 

Από το 2ο Κ.Α.Π.Η του ΚΕ.ΜΕ.Α Δήμου Κομοτηνής εξυπηρετούνται επίσης και μέλη από 17 Οικισμούς όπως: Ν. Σιδηροχώρι, Ν. Αδριανή, Παγούρια, Αγ. Θεόδωροι, Μ. Δουκάτο, Κόσμιο, Καρυδιά, Πάνδροσος, Ροδίτης, Θρυλόριο, Γρατινή, Ανθοχώρι, Κηκίδιο, Κάλχας, Ιτέα, Σιδεράδες, Στυλάριο.

 

Τα Κέντρα Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων αποτελούν μοναδικές υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για τους ηλικιωμένους, και αποτελούν Iατροκοινωνικές Yπηρεσίες σε τοπικό επίπεδο ασχολούμενες με τον «υγιή» ηλικιωμένο άνθρωπο.

 

Στόχος των Κ.Α.Π.Η είναι να συμβάλλουν με ειδικά προγράμματα στην ενημέρωση, την ψυχαγωγία, τη δημιουργική απασχόληση, τη φροντίδα των ηλικιωμένων και ταυτόχρονα να καλλιεργήσουν το αίσθημα της αλληλεγγύης και της συντροφικότητας. Έτσι, οι ηλικιωμένοι εξακολουθούν να αισθάνονται ένα ζωντανό και δημιουργικό κύτταρο της κοινωνίας, με όρεξη για προσφορά, δημιουργία, ζωή!

 

Σκοπός του Κ.Α.Π.Η είναι η παροχή υπηρεσιών για την πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση των βιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικών αναγκών τους με στόχο ο ηλικιωμένος να παραμείνει αυτόνομο, ισότιμο και ενεργό μέλος του κοινωνικού συνόλου.

Παράλληλα ως υπηρεσία ενημερώνει και συνεργάζεται με ειδικούς φορείς σχετικά με τις ανάγκες και τα προβλήματα του ηλικιωμένου. Πραγματοποιεί ειδικές έρευνες σχετικά με οποιαδήποτε πρόβλημα υγείας ή κοινωνικής συμπεριφοράς της τρίτης ηλικίας και στηρίζει το θεσμό της οικογένειας, δίνοντας τη δυνατότητα  παραμονής του ηλικιωμένου  στο φυσικό (οικογενειακό) του περιβάλλον.

 

Η συνεργασία του 2ου Κ.Α.Π.Η με φορείς της πόλης μας καθώς και η διαμεσολάβηση με υπηρεσίες και οργανισμούς, όπως δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, σχολεία – ΙΕΚ- ΟΑΕΔ, προγράμματα δια βίου μάθησης για εκμάθηση υπολογιστών στην Τρίτη ηλικία, με ψυχολόγους, εθελοντές, λειτουργία δανειστικής βιβλιοθήκης, επισκέψεις σε μουσεία – εκπαιδευτικές εκδρομές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις αποτέλεσαν πάντα πρωταρχικό μέλημα των υπηρεσιών των Κ.Α.Π.Η αποσκοπώντας στην εξωστρέφεια, στην ζεύξη μεταξύ των γενεών, στην διατήρηση και προαγωγή του πολιτισμού αλλά και της ποιότητας της ζωής των ηλικιωμένων μελών μας.

 

Ομάδες δημιουργικής απασχόλησης και δραστηριότητες για τα άτομα της Τρίτης Ηλικίας, υλοποιεί επίσης το 2ο Κ.Α.Π.Η του Δήμου Κομοτηνής και συγκεκριμένα ομάδες ζωγραφικής, καλλιτεχνικών, γυμναστικής και χορού με σκοπό την επαναδραστηριοποίηση, την κοινωνική επανένταξη των ηλικιωμένων και την  καλλιέργεια  ειδικών ενδιαφερόντων καθώς μέσα από τη δημιουργική απασχόληση δημιουργείται το αίσθημα της ικανοποίησης, της προσφοράς, της ανάπτυξης διαπροσωπικών σχέσεων, της  δημιουργίας, της συντροφικότητας και της συνεργασίας των ηλικιωμένων.

 

ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ 2ου Κ.Α.Π.Η

 

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

Απασχολεί μια Κοινωνική λειτουργό. Η Κοινωνική Λειτουργός παρέχει κοινωνική και ψυχοσυναισθηματική στήριξη, οργανώνει εθελοντικές ομάδες (εκδηλώσεων, κοινωνικής αλληλεγγύης, κ.α.), προγράμματα όπως δημιουργικής απασχόλησης, εκδρομές, συνεστιάσεις, επετειακές εκδηλώσεις κ.λ.π και  έρχεται σε επαφή με αρμόδιους φορείς για την επίλυση των προβλημάτων των μελών. Μεριμνά επίσης για την υλοποίηση του προγράμματος «Κατασκηνώσεων» των συμμετεχόντων μελών.

 

ΙΑΤΡΕΙΟ

 Το Ιατρείο του 2ου Κ.Α.Π.Η απασχολεί ένα Γενικό Ιατρό και μια Νοσηλεύτρια. Οι παραπάνω επαγγελματίες Υγείας προσφέρουν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, συνταγογράφηση της φαρμακευτικής αγωγής, προληπτικούς ελέγχους σακχάρου και χοληστερόλης, συμβουλευτική σε θέματα προαγωγής υγείας – σωστής διατροφής και πρόληψης,  διοργάνωση και υλοποίηση προγραμμάτων πρόληψης και ομιλιών, συνεργασία με φορείς υγείας, εμβολιασμούς, πρώτες βοήθειες, καθώς και νοσηλεία  στα άτομα της τρίτης ηλικίας και μέλη του 2ου Κ.Α.Π.Η Κομοτηνής, στο Ιατρείο αλλά και στο σπίτι του ηλικιωμένου όταν παρίσταται ανάγκη. Μεριμνά επίσης για την υλοποίηση του προγράμματος «θαλάσσια μπάνια» με διοργάνωση ενημερωτικών ομιλιών για την ασφάλεια των συμμετεχόντων μελών.

 

ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ

 Το Φυσικοθεραπευτήριο του 2ου Κ.Α.Π.Η απασχολεί μια Φυσικοθεραπεύτρια. Οι Φυσικοθεραπείες γίνονται καθημερινά για τουλάχιστον δυο εβδομάδες στο κάθε άτομο και όπου χρειάζεται συνεχίζονται μέχρι την αποθεραπεία του. Σε περιπτώσεις που η μετακίνηση των μελών καθίσταται αδύνατη, τότε οι φυσικοθεραπείες γίνονται στα σπίτια των ηλικιωμένων μελών μας.

Η φυσικοθεραπεύτρια μεριμνά επίσης για την υλοποίηση του προγράμματος γυμναστικής σε συνεργασία με τους γυμναστές του Δήμου Κομοτηνής καθώς και του προγράμματος λουτροθεραπείας στα λουτρά Φερών και Πηλοθεραπείας στις Κρηνίδες Καβάλας.