1ο ΚΑΠΗ Κομοτηνής

ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ   (ΚΕ.ΜΕ.Α)

ΔΗΜΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

 

ΤΜΗΜΑ :  1Ο Κ.Α.Π.Η

Δ/νση: από το 1983 έως και σήμερα ανελλιπώς και στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτήριο του Δήμου στο κέντρο της πόλης (παλαιά δημοτικά λουτρά), στην οδό Φιλίππου 2-4

Τηλ: 2531 027702
email: 1kapikomotinis@gmail.com

ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ είναι η κυρία Παπανικολάου Αναστασία, Κοινωνική Λειτουργός, η οποία συντονίζει και τις ενέργειες των επιμέρους υπηρεσιών του τμήματος.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ        

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ: Παπανικολάου Αναστασία

ΕΠΙΣΚΕΠΤΡΙΑ ΥΓΕΙΑΣ: Κεμεντζετζίδου Ελεάνθη

ΒΟΗΘΟΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ: Κοσουτζή Μαρία

ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ: Γαβριήλ Μαρία

 

1ο ΚΑΠΗ

 

Το 1ο ΚΑΠΗ λειτουργεί στην πόλη με την φροντίδα του Ν.Π.Δ.Δ. Δήμου Κομοτηνής από το 1983 έως και σήμερα ανελλιπώς και στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτήριο του Δήμου στο κέντρο της πόλης (παλαιά δημοτικά λουτρά). Διαθέτει σύγχρονες ανακαινισμένες υποδομές (2009 ,2013), άνετες αίθουσες, και είναι πλήρως εξοπλισμένο όσον αφορά είτε το φυσικοθεραπευτήριο, γυμναστήριο και γενικά ότι απαιτεί η λειτουργία ενός σύγχρονου  κέντρου ηλικιωμένων .

Έως και το 2010 αποτελούσε το μοναδικό κέντρο  του Δήμου Κομοτηνής με εγγεγραμμένα μέλη ανά έτος 1800 άτομα . Μέσω των υπηρεσιών και των υλοποιούμενων προγραμμάτων προσφέρθηκαν πολύτιμες υπηρεσίες στον τομέα της κοινωνικής στήριξης και υγείας, με πρωτεύοντα ρόλο τον άνθρωπο και την βελτίωση της ποιότητας της ζωής του. Από τον 2011 με την λειτουργία του 2ου ΚΑΠΗ  εξυπηρετεί γεωγραφικά  την πόλη της Κομοτηνής –από την Λ. Ηρώων κατεβαίνοντας και δεξιά , μέχρι την περιοχή του Σ. Σταθμού –με  τους οικισμούς Ν. Μοσινούπολη , Ηφαίστου. Ακόμη τους οικισμούς Υφαντές, Μεσοχώρι, Παραδημή, Μικρό και Μεγάλο Κρανοβούνιο, Νυμφαία, Σύμβολα, Αίγειρος. Μεσσούνη, Μελέτη, Πόρπη, Αρωγή,  Γλυφάδα, Καλλίστη, Ν. Καλλίστη, Παραλία Μέσης, Μέση, Φανάρι (19 οικισμοί).

Δικαίωμα εγγραφής έχουν όσοι είναι 60 ετών και άνω και διαμένουν στα γεωγραφικά όρια ευθύνης του 1ου ΚΑΠΗ. Για την δε  εγγραφή απαιτείται:

  1. Να είναι ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος ή πλησιέστερος συγγενής
  2. Ταυτότητα
  3. Βιβλιάριο υγείας
  4. Λογαριασμός ΔΕΚΟ, ΔΕΥΑΚ, για την διεύθυνση κατοικίας

 

 

ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

 

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ:  Κοινωνική Λειτουργός

Παρέχει ψυχοσυναισθηματική φροντίδα στους  ηλικιωμένους αλλά και το οικογενειακό τους περιβάλλον, με ατομική συμβουλευτική, κατ’ οίκον επισκέψεις , συνεργασίες με φορείς εντός και εκτός νομού. Για πλήρη κοινωνική στήριξη παρέχεται και υλική συνδρομή ,μέσω της παροχής τροφίμων, συσσιτίου,  του προγράμματος θέρμανσης καθώς και λοιπών προγραμμάτων.

Επιπλέον δράσεις υλοποιούνται για ψυχαγωγικούς, επιμορφωτικούς, πολιτιστικούς σκοπούς όπως.

1) για κοπή βασιλόπιτας, για τον εορτασμό της ημέρας της  Γ’ ηλικίας , για την ημέρα της γυναίκας, Ευχέλαιο από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μαρώνειας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονα, για τα Χριστούγεννα  που πραγματοποιήθηκαν σε κέντρα  της πόλης αλλά και στην αίθουσα εκδηλώσεων  του ΚΑΠΗ, επισκέψεις και συνεργασίες με άλλα ΚΑΠΗ .

2) εκδρομές εντός και εκτός νομού

3) Κατασκηνωτικά προγράμματα και θαλασσινά μπάνια στην Αρωγή Φαναρίου

4) Ομάδα καλλιτεχνικών.

5)  Ομάδα ζωγραφικής

6) Εθελοντική επιτροπή μελών

7) Ομάδα ψυχολογίας , εκμάθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών κ.άλ. ανάλογα με το ενδιαφέρον και τα τρέχοντα προγράμματα.

 

ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ: Φυσικοθεραπεύτρια

Οι Φυσικοθεραπείες γίνονται καθημερινά, τουλάχιστον για δυο εβδομάδες, δηλαδή δέκα φυσικοθεραπείες στο κάθε άτομο και όπου απαιτείται συνεχίζονται μέχρι την αποθεραπεία του. Ετησίως υλοποιείται ακόμη:

 

  1. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΛΟΥΤΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

 

Στα Λουτρά Τραιανούπολης  (ΦΕΡΑΙ) και  Πρόγραμμα πηλοθεραπείας & υδροθεραπείας στις Κρηνίδες (ΚΑΒΑΛΑ) 

 

  1. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ

 

Προγράμματα γυμναστικής  σε συνεργασία με την ΔΚΕΠΠΑΚ Δήμου  Κομοτηνής καθώς και  με το Σύλλογο Αδιόριστων Γυμναστών.

 

ΙΑΤΡΕΙΟ: Ιατρός Παθολόγος ή Γενικής Ιατρικής, Επισκέπτρια υγείας, Βοηθός Νοσηλευτή

Το Ιατρείο του 1ου ΚΑΠΗ απασχολεί  μια Παθολόγο Ιατρό από τη Δευτέρα έως και Πέμπτη για 2 ώρες καθημερινά από τις 8-10 πμ. Η γιατρός μαζί  τους επαγγελματίες Υγείας προσφέρουν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, συνταγογράφηση της φαρμακευτικής αγωγής, προληπτικούς ελέγχους σακχάρου και χοληστερόλης, διοργάνωση προγραμμάτων πρόληψης και ομιλιών, εμβολιασμούς, πρώτες βοήθειες, καθώς και νοσηλεία  στα μέλη του 1ου ΚΑΠΗ Κομοτηνής, στο ιατρείο αλλά και κατ΄ οίκον όταν παρίσταται ανάγκη.