ΤΙΜΗΤΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ «ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ»

 

Με μεγάλη συμμετοχή ατόμων της τρίτης ηλικίας από τα δύο Κ.Α.Π.Η. της πόλης μας, που ήταν οι επίτιμοι προσκεκλημένοι της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε στο Στέκι της Πολιτιστικής Κίνησης Ν. Ροδόπης (Φιλίππου 31 – Κομοτηνή) το “Τιμητικό αφιέρωμα στην τρίτη ηλικία”, το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016.
Την εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν οι Σύλλογοι :
– Πολιτιστική Κίνηση Ν. Ροδόπης, 
– Σύλλογος Φίλων Χορωδιακής Μουσικής “Ο Εύμολπος”, και

-Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία – Παράρτημα Ροδόπης,

τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μαρώνειας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, οι υπεύθυνοι του Κέντρου Μέριμνας και Αλληλεγγύης του Δήμου Κομοτηνής και πλήθος συμπολιτών μας.

 

Χαιρετισμό προς τους παρόντες απηύθυναν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μαρώνειας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων και ο Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΕ.Α. Δήμου Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης, επαινώντας ταυτόχρονα τη δημοσιογράφο Μαρία Νικολάου και την εξαιρετικά τεκμηριωμένη ταινία της.

Την εκδήλωση προλόγισε, εκ μέρους των Συλλόγων, η κ. Δώρα Κάσσα – Παπαδοπούλου, Γενική Γραμματέας της Πολιτιστικής Κίνησης Ν. Ροδόπης, ως εξής :

“Αγαπητοί προσκεκλημένοι,

Φίλες και φίλοι της Πολιτιστικής Κίνησης

Ως σύλλογος, έχοντας συμπληρώσει 40 χρόνια ύπαρξης και συνεχούς δράσης, τα περισσότερα από τα παλιά μέλη μας αλλά και πολλοί φίλοι της Πολιτιστικής Κίνησης ανήκουμε πλέον στην τρίτη ηλικία.

Αν σκεφτεί κανείς ότι ξεκινήσαμε αυτήν τη δημιουργική πορεία αμέσως μετά την Μεταπολίτευση το 1974 ως Νέοι Επιστήμονες όχι πάνω από 22 έως 25 χρονών, καταλαβαίνετε σήμερα τη συγκίνησή μας που σας έχουμε εδώ στο Στέκι και την απόφασή μας να μοιραστούμε μαζί σας τη χαρά της ύπαρξης και της δημιουργίας
– Γιατί είναι χαρά και ευλογία πρώτα – πρώτα να ζούμε και μετά να συνεργαζόμαστε και να συνδημιουργούμε – είτε είμαστε ώριμοι είτε βρισκόμαστε σε μικρότερη ηλικία – εκδηλώσεις που αγκαλιάζουν όλες τις ηλικίες και όλο το φάσμα του πολιτισμού, από την παράδοση μέχρι τα τελευταία επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας. Είναι χαρά και ευλογία που απόψε είμαστε εδώ για να απολαύσουμε, στο πλαίσιο του τιμητικού αφιερώματος στην τρίτη ηλικία, τρία πολιτιστικά αγαθά.

–  Πρώτα τη βραβευμένη από το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2016 ταινία μικρού μήκους της δημοσιογράφου Μαρίας Νικολάου “Μάνες και Κόρες”. 
Η ταινία καταγράφει όψεις της ζωής των εργατριών μεταξιού του Σουφλίου κατά τη δεκαετία του ’30, δεκαετία μεταίχμιο μεταξύ της Μικρασιατικής Καταστροφής και των εξίσου ανομολόγητων πληγών της Κατοχής και του Εμφυλίου.
Η Μαρία Νικολάου έθεσε ως στόχο ζωής την ποιοτική δημοσιογραφία και την υπηρετεί με ευθύνη και συνέπεια, βάζοντας στο επίκεντρό της τον καθημερινό άνθρωπο με τις επιτυχίες και τα προβλήματά του, γιατί πιστεύει ότι, αν μεγεθυνθούν αναλογικά, μας δίνουν τα επιτεύγματα ή τα προβλήματα της ευρύτερης κοινωνίας.

Στην ταινία της “Μάνες και Κόρες” μας δείχνει με τρόπο ανάγλυφο πόσο μόχθησαν οι μεταξεργάτριες του Σουφλίου για να στηρίξουν οικονομικά τις οικογένειές τους, τον τόπο τους και την πατρίδα, ενώ μας δημιουργεί και τον εύλογο συνειρμό ότι ακόμη και σήμερα, οι ίδιοι άνθρωποι, σε προχωρημένη πλέον ηλικία, και ενώ δεν είναι οικονομικά ενεργοί, εξακολουθούν με τις πενιχρές συντάξεις τους να κάνουν το ίδιο ακριβώς : Να διατηρούν τον αυτοσεβασμό τους,

Να διατηρούν την αξιοπρέπεια της οικογένειας και

Όσο μπορούν την αξιοπρέπεια και την αξιοπιστία της πατρίδας έναντι των ακόρεστων δανειστών.

Το δεύτερο πολιτιστικό αγαθό που θα απολαύσουμε είναι το πρόγραμμα με χορωδιακά τραγούδια, που επιμελήθηκε ο μαέστρος Σάκης Βαργεμτζίδης και ο Σύλλογος Φίλων Χορωδιακής Μουσικής “Ο ΕΥΜΟΛΠΟΣ”. 

Το πρόγραμμα αυτό έχει πάντα αρμονία, ρυθμό και μελωδία, δηλαδή τη συνταγή της αληθινής μουσικής. Τους ευχαριστούμε όλους από καρδιάς για την πρόθυμη συμμετοχή, τη συνδιοργάνωση και πάνω από όλα για τη μουσική τους αρτιότητα, που σήμερα την προσφέρουν ως αντίδωρο και πράξη αγάπης προς την Τρίτη ηλικία.

Το τρίτο πολιτιστικό αγαθό είναι ο οίνος από τα Θρακικά αμπέλια και τα εδέσματα των μελών των Συλλόγων και των ζαχαροπλαστείων Μαντενίδη, Σπίτι του γλυκού και Χατζή. 

Αυτά θα τα απολαύσουμε με μέτρο και σύνεση για λόγους ευνόητους.
Τελειώνω με τις ευχαριστίες προς το Παράρτημα Ροδόπης της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας για τη συμμετοχή του στην εκδήλωση αλλά και για τις μικρές συμβουλές που μας απηύθυναν οι γιατροί και οι νοσηλευτές του για τη λεγόμενη ενεργό γήρανση. Γιατροί και οι νοσηλευτές, λοιπόν, μας προτρέπουν να φροντίζουμε προληπτικά για την υγεία και την ασφάλειά μας, παραμένοντας ενεργοί και συμμετοχικοί σε ευχάριστες δραστηριότητες, σε δράσεις κοινωνικοποίησης και σε δράσεις εθελοντισμού. Μελέτες υποστηρίζουν ότι ο εθελοντισμός στην τρίτη ηλικία κάνει τους εθελοντές να έχουν καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία και να ζουν περισσότερα χρόνια με ποιότητα ζωής.
Εξάλλου, τα προγράμματα που ενισχύουν την κοινωνικοποίηση και προσφέρουν ψυχαγωγία παρέχουν στους ηλικιωμένους ευκαιρίες για νέες κοινωνικές επαφές και νέα ενδιαφέροντα, που τους βγάζουν από την απομόνωση και το περιθώριο της ζωής. Στην Πολιτιστική Κίνηση, για παράδειγμα, λειτουργούμε Δημιουργικό Εργαστήρι Γυναικών για πλέξιμο κάθε Τρίτη 6 – 8 το απόγευμα, Ομάδες Παραδοσιακού Χορού κάθε Πέμπτη 8 – 10 το βράδυ και Κινηματογραφική Λέσχη σχεδόν κάθε Κυριακή στις 8.30 το βράδυ. Είστε όλοι ευπρόσδεκτοι!
– Οι τελευταίες ευχαριστίες απευθύνονται προς τις χρυσοχέρες κυρίες των Συλλόγων που προσέφεραν εδέσματα και επιμελήθηκαν με την αισθητική τους την έκθεση χειροτεχνημάτων αλλά και προς τους υπεύθυνους ήχου και φωτισμού Αφεντούλη και Κυριάκο Οικονομίδη.

Σας ευχαριστούμε όλους.

Θερμές ευχαριστίες προς όλους τους συντελεστές αυτού του συγκινητικού και τιμητικού αφιερώματος στην «Τρίτη Ηλικία» απευθύνουν από βάθους καρδιάς επίσης τα μέλη του 1ου και 2ου Κ.Α.Π.Η του Κέντρου Μέριμνας και Αλληλεγγύης Δήμου Κομοτηνής δια του Προέδρου κου Γιάννη Γκαράνη, αποστέλλοντας την παρακάτω επιστολή:

 

  «Ευχαριστήρια Επιστολή»

Το Κέντρο Μέριμνας και Αλληλεγγύης (ΚΕ.ΜΕ.Α) Δήμου Κομοτηνής σας συγχαίρει και σας ευχαριστεί θερμά για τη συγκινητική και τιμητική πρωτοβουλία σας να διοργανώσετε αυτό το «Τιμητικό αφιέρωμα στα άτομα της Τρίτης Ηλικίας» που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016 στο στέκι της Πολιτιστικής Κίνησης Ν. Ροδόπης(Φιλίππου 31 – Κομοτηνή).

Με την πρωτοβουλία σας αυτή και την ενεργό συμμετοχή σας στη διοργάνωση αυτού του τιμητικού αφιερώματος, συνδράματε ουσιαστικά στη χαρά και ψυχαγωγία των ηλικιωμένων μελών των Κ.Α.Π.Η  αποδεικνύοντας έμπρακτα την υποστήριξή σας στην αξία της αγάπης, της προσφοράς και αλληλεγγύης προς τα άτομα της «Τρίτης Ηλικίας», καθώς και στην προβολή και διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Είμαστε ευγνώμονες για την κίνησή σας αυτή, καθώς αποτελεί ένδειξη τιμής  για την μεγάλη προσφορά και  δοτικότητα των ατόμων της Τρίτης Ηλικίας που στηρίζουν συνεχώς το θεσμό της οικογένειας, ενώ συμμετέχουν ενεργά και πρωτοστατούν σε δράσεις Κοινωνικής Προσφοράς και Αλληλεγγύης, με τον μοναδικό τρόπο που εκείνοι ξέρουν καλά : με  «δύναμη ψυχής- αξιοπρέπεια και σοφία».

Σας ευχαριστούμε από καρδιάς και ευχόμαστε τέτοιες κινήσεις αλληλεγγύης, στήριξης, προσφοράς και πολιτισμού να συνεχιστούν.

 

Μετά τιμής,

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ

 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΑΡΑΝΗΣ